پرورش قرقاول

 

نام فارسی:

قرقاول ـ تذرو ـ خروس صحرائی

نام محلی:

تیرنگ ـ تورنگ ـ خروس جنگلی

نام انگلیسی:

Pheasant

نام فرانسه:

Faisan

نام علمی:

Phasianus clochicas

قرقاول کلمه‌ای ترکی است. نام های فارسی آن تَذَرو، ترنگ و خروس صحرایی است. قرقاول را در زبان انگلیسی Pheasant ودر زبان فرانسوی Faisan ودر زبان عربی «الفزان» و «طائر التدرج» گویند.

نام علمی قرقاول Phasianus colchicus است که شکل لاتینیزه نام یونانی این پرنده‌است. فاسیس در یونانی نام قدیمی رودی در غرب گرجستان بوده که امروز ریونی نام دارد و کلخی هم نام قومی باستانی است که در آن منطقه سکونت داشته‌اند.

قرقاول پرنده‌ای است که به خاطر داشتن دم بلند و راه رفتن باشکوهش از سایر ماکیان متمایز می‌شود. این پرنده یکی از عجیب‌ترین پرندگان جهان است. در ۲ یا۳ هفته اول زندگی یک جفت پنجه روی هر بال این پرنده وجود دارد. قرقاول‌ها روی درختان زندگی می‌کنند و انواع بالغ از برگ‌های درختان، حشرات، تمشک، دانه‌ها و میوه‌های جنگلی تغذیه می‌کنند و افزایش و کاهش میوه‌های جنگلی و حشرات در جمعیت این پرنده موثر است. پس از خوردن یک غذای کامل، وزن آن‌ها آن‌قدر سنگین می‌شود، که پرواز برایشان بسیار دشوار می‌شود. این پرنده هنگام احساس خطر معمولاً پرواز نمی‌کند، بلکه به سرعت می‌دود و پنهان می‌شود. پروازش پرتوان و آغاز آن پرسر و صداست. در ارتفاع کم پرواز می‌کند و مدت پروازش معمولاً کوتاه‌است.

تاریخچه پروش قرقاول:

جانورشناسان معتقدند که زیست گاه اولیه قرقاول مشرق زمین ومخصوصاً قفقاز وسواحل دریای خزر است واین موضوع از قدیم مورد تأیید دانشمندان بوده‌است به طوری که شاردن معروف در جلد دوم سفرنامه خود می‌نویسد: «آن چه که در دهانه رودخانه ایونی در مجاورت دریای سیاه کاملاً مطابق نوشته‌های مورخین باستان یافتم، قرقاول‌های شکیل وعظیم آن است که از حیث لطافت در سرتاسر آفاق بی نظیر است وبه نظر من چنان پرندگانی با چنین گوشت مطبوع وذائقه نواز در هیچ جای جهان پیدا نمی‌شود...». صرفنظر از نوشته شاردن توجه به نام Faisan نشان می‌دهد که از کلمه Phase فاز مشتق شده که نام رودخانه‌ای است که از کوه‌های قفقاز سرچشمه می‌گیرد و امروزه به نام محلی فاکزFachs نامیده می‌شود ودر گرجستان امروزی جاری است که در قدیم به آن کلشید می گفته‌اند وپیداست که نام علمی قرقاول معمولی Ph.Colchicus از نام آن گرفته شده‌است. مارسیال Martial دانشمند وشاعر یونانی در نوشته‌های خود ذکر می‌کند که قرقاول برای اولین بار از قاره آسیا به یونان برده وسپس از آن جا به سایر کشورهای دیگر منتقل شده‌است. مورخ مذکور می‌نویسد که آرگونوت Argonaute قهرمان افسانه‌ای یونان در سفرهایی که با کشتی معروف وتاریخی خود Argo به نقاط مختلف جهان کرد، موفق شد قرقاول را به همراه حیوانات شگفت آور دیگری به عنوان هدیه برای مردم یونان بیاورد. امروزه نیز با این که قرقاول به تمام نقاط دنیا برده شده‌است ولی پرنده مذکور تنها در مناطق مرطوب ومعتدل وپوشیده از بوته و درخت وجنگل به زاد و ولد پرداخته وبه آسانی پرورش می‌یابد. بعد از یونانی‌ها، رومی‌ها جزو اولین ملل اروپایی بودند که به مطالعه این پرنده پرداختند. در قرون وسطی قرقاول به کشور فرانسه راه یافت وفرانسویان در آغاز بدان خروس لیموژCoq de limoge می‌گفتند. در اوایل پرورش قرقاول در فرانسه ومتعاقب آن در انگلستان فقط به خاطر استفاده از گوشت لذیذ پرنده بوده‌است وبه این ترتیب به زیبایی پرنده توجه چندانی مبذول نمی‌شد. علت این امر نیز بیشتر به خاطر علاقه‌مندی شاهان وسرداران آن زمان به خوردن غذاهای خوشمزه و به اصطلاح عادت آنان به پرخوری وشکم پرستی بوده‌است. آثار موجود نشان می‌دهد که در اوایل قرن چهاردهم خوردن گوشت قرقاول در فرانسه واروپا متداول گردید واین علاقه‌مندی به حدی شدید بود که شاهان ترجیح می‌دادند، پرنده را پس از طبخ با همان پرهای الوان ودم بلند و پاها، بر سر سفره به معرض تماشای مدعوین قرار دهند. شارل هفتم یکی از طرفداران جدی گوشت قرقاول بود ودستور می‌داد که در تمام میهمانی‌های رسمی فقط از گوشت پرنده مزبور استفاده شود. در هرحال پیشرفت پرورش قرقاول در اروپا مدیون فعالیت‌های شاهانی نظیر: هنری چهارم، لویی سیزدهم ومخصوصاً لویی چهاردهم وپانزدهم می‌باشد. گذشته از مصرف گوشت، علاقه‌مندی بسیاری از امپراتوران وسرداران اروپا به شکار وشرکت در مراسم مزبور موجب می‌گردید که عده‌ای از افراد به پرورش چنین پرندگانی مأموریت می‌یافتند وبه این ترتیب در ازدیاد طبیعی پرندگان و حیوانات شکاری کوشش واهتمام لازم به عمل می‌آمد. به طور کلی باید در نظر داشت که تا قبل از سال ۱۸۶۱ میلادی حداکثر تلاش مأمورین مذکور وهم چنین پرورش دهندگان بر این بود که از راه طبیعی به ازدیاد قرقاول‌ها بپردازند و به این ترتیب هیچ گاه اقدامی به منظور پرورش دستی پرنده مزبور به عمل نمی‌آمد، ولی از آن به بعد به خاطر این که زاد وولد وتکثیر قرقاول‌ها تحت کنترل قرار گرفت و بشر موفق گردید در پرورش این حیوان دخالتی بیشتر نماید، کم و بیش نگهداری قرقاول در نزد پرورش دهندگان رواج یافت وفعالیت مزبور نیز به کارهای دیگر دامپروری افزوده شد. اولین کشوری که در این راه قدم پیش گذارد انگلستان بود، پرورش دهندگان انگلیسی به خاطر این که به تقاضای خریداران داخلی وخارجی این پرنده جواب مثبت بدهند سعی کردند مراکز نسبتاً بزرگی برای پرورش دستی قرقاول تهیه نمایند وکم وبیش از راه وروش‌های علمی وصحیح برای پرورش این پرنده پیروی نمایند.

مقدمه:

پرورش قرقاول در پاره ای از مراکز مهم دامپروری دنیانظیرکشورهای انگلستان- آلمان-لهستان ـ فرانسه ـ بلژیک ـ هلند و آمریکا جریان داشته وبرخلاف سایر طیور اهلی نگهداری این حیوان چندان عمومیت ندارد . علت محدودیت فعالیت مذبور اکثراً بخاطر عدم اطلاع دامپروران در امر پرورش حیوان نامبرده است و تصور می شود که نمی توان استفاده های کافی و زیادی ازنگهداری قرقاول حاصل نمود.

زیرا عدم آگاهی از نحوه پرورش و نبودن دانش  روز و منابع تحقیقاتی در خصوص این پرندگان اغلب باعث شکست علاقه مندان به پرورش در نتیجه  زیانهای جبران ناپذیر از این بابت می باشد که در نهایت باعث دلسردی و کناره گیری می گردد . زیبائی خاص و رنگهای جالب و متنوع پرهای قرقاول موجب شده است که حیوان نامبرده جزء یکی از بهترین پرندگان زینتی جهان بشمار رفته و نژادهای مختلف آن باقیمت بسیار زیاد بفروش می رسد.

قرقاول از نژادهای متعددی تشکیل یافته که کلیه آنها با داشتن رنگهای مختلف مشخصات جداگانه باسامی خاصی نامیده شده و به آسانی از یکدیگر تمیز داده میشوند .ازنظر مشخصات ظاهری و فیزیولوژیکی کم و بیش تمام خود خواص گروه مایکان را دارا می باشد . قد حیوان به اندازه مرغ و خروس معمولی بوده ولی پرهای دمدرقرقاول بخصوص جنس نر آن رشد بسیار زیادی کرده است بطوریکه در بعضی ازنژادها طول دم تا یک مترونیم رسیده است درازی قرقاول از سرتا انتهای دم 2متر هم می رسد وزن قرقاول های بالغ بین 1 تا 2کیلوگرم می باشد و تنها در یکی ازنژادها که شرح آن بعداً خواهد آمد و معروف به غول قرقاول می باشد وزن تا 4 الی 5 کیلوگرم همه رسیده است .

جنسیت قرقاول تشخیص نر و ماده قرقاول بسهولت انجام پذیر است . قرقاولهای نر ازپرهای رنگین فوق العاده جالب و زیبا پوشیدن شده اند که ماده ها فاقد آن هستند .قرقاولهای ماده اندامی کوچک ولی کشیده و ظریف بوده و رنگ آن خاکستری کور متمایل به قهوه ای یکنواخت می باشد .سرحیوان کوچک و دارای فکی کوتاه و خمیده می باشد . سوراخ بینی ظریف و توسط پرهای رنگینمخفی می باشد
پرهای قرقاول به خلاف بسیاری از پرندگان مثلثی شکل کوتاه و منظم بوده و با نظم وترتیب خاصی برروی یکدیگر قرار گرفته اند و کلیه پرهای رنگین گذشته ازدرخشش جلای خاص حاشیه قهوه ای رنگ زیبا و منظمی دیده می شود وضع قرار گرفتن پرها در روی سر بطور خاصی صورت گرفته و رویهم رفته شکل دو شاخ را به قرقاول نر می دهد حالت مذبور نیز بنوبه خود در زیبائی حیوان سهم بسزائی داردساختمان پنجه در قرقاولها نظیر مرغ و خروس بنحوی است که حیوان قادر است براحتی و آسانی روی زمین راه برود .
قرقاول هنگام پرواز صدای مخصوصی تولید می نماید . صداهای مذبور در جنس نر کاهی اوقات خشن تر از حالت عادی بگوش می رسد و در چنین حالتی منظور از این آهنگها تهدید و تولید وحشت برای طرف مقابل می باشد . قرقاول از قدرت بدنی بالائی برخوردارست بطوریکه در استارت حرکت اولیه با قدرتحدود 80 کیلومتر در ساعت از زمین بلند می شود. قرقاول حیوان ترسو بوده بهمین دلیل تا آخرین مرحله دید خود را مخفی نگه می دارد. قرقاول از شامه بسیار قوی برخوردار بوده و از بوی بد به شدت گریزان است . قرقاول پرنده ای دیرآشنا و بد غلق بوده و بهمین دلیل به سختی رام میشود

نژادهاـ بطور کلی نژادهای قرقاول دو دسته هستند . 1ـ قرقاول های با دم طویل که پرهای دم در آنها بلند بوده و از چند ردیف تشکیل یافته اند در این دسته بسیاری از قرقاولهای عادی و اهلی که امروزه پرورش داده می شوند و تعدادی ازقرقاول های که شکار خوبی برای شکارچیان بشمار می روند قرار دارند وپراکندگی آنهادر دنیا از سایر قرقاول ها بیشترند.

گونه‌های قرقاول در ایران

قرقاولهای ایران همه از یک گونه‌اند ولی با توجه به پراکندگی جغرافیایی و تفاوتهای ظاهری برخی آنها را به 4 زیر گونه تقسیم می‌کنند:

·     قرقاولهای ارسباران و دشت مغان

·     قرقاولهای تالش از آستارا تا چالوس

·     قرقاولهای گلستان از بابل تا گلستان

·     .قرقاولهای سرخس و حوالی رودخانه مرزی هریرود

تفاوت قرقاول ایرانی و امریکایی در حلقه دور گردن و اندازه طول دم ورنگ بندی می باشد دور کردن قرقاول امریکایی یک حلقه سفید قرار داردکه در قرقاول ایرانی این حلقه وجود ندارد .

فواید گوشت:گوشت آن بسیار لطیف، سریع‏الهضم، تولیدکننده خون، مقوى هوش، رافع فراموشى و وسواس خصوصاً اگر ۳ روز متوالى کباب آن خورده شود/ چکاندن زهره و خون آن در چشم جهت آمدن آب در چشم/ انفیه زهره آن جهت رفع نسیان، وسواس، خیالات واهى/ مالیدن سرگین آن جهت درمان لک‏هاى سفید بدن و اصلاح بشره زنان حامله/ خاکستر پر آن سیاه‏کننده مو ولى زود سفید مى‏گردد/ ساییدن استخوان بسیار ساییده شده آن جهت التیام زخم‏ها/

سالن پرورش قرقاول:

سالن های پرورش قرقاول به دو صورت سالن پوشیده و سالن توری یا فنسی است که هر روش تکنیک خود را دارد چه برای جوجه کشی و چه برای دوره تخم گذاری                              

اصول بهداشتی سالنهای پرورش قرقاول:

سرکشی مداوم و پیوسته گله پرورشی ، رمز موفقیت یک دوره پرورشی و تضمین کننده سلامتی گله است. به عنوان مثال اگر مشاهده شود که پرندگان در یک جابیش از حد اذحام نموده‌اند و یا به حالت غیر طبیعی ایستاده‌اند و یا مشاهده مرگ و میر و تلفات غیر طبیعی در سالن ، مواردی است که ما را در تشخیص به موقع و سبب شناسی وقایع کمک می‌کند. باید همواره به خاطر داشت که پیشگیری بیماری بیش از درمان باید مورد توجه قرار گیرد.
از اصول بهداشتی لازم در سالنهای پرورش قرقاول تمیزی و ضدعفونی سالن و تجهیزات و عاری بودن اقلام غذایی از کپک و قارچهای آلوده کننده می‌باشد. قرقاولها اکثرا به بیماریهایی که مرغ دچار می‌شود با همان علائم به آن امراض مبتلا می‌شوند. از بیشترین بیماریهای رایج بین قرقاولها می‌توان به کوکسیدوز ، آلودگهای انگلی ،مسمومیتهای قارچی وبوتولیسم اشاره نمود.

جوجه کشی :

جوجه قرقاول یک روزه همانند سایر حیوانات تازه متولد شده به مراقبتهای ویژه و بخصوص دسترسی به غذاهای کافی نیاز دارد. همچنین سالن محل پرورش جوجه‌ها باید دراری فضای کافی باشد و در ضمن کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد. هر جوجه قرقاول نیاز به 0.5 فوت مربع فضا دارد. کف سالن باید با خاکاره پوشیده شده باشد و هرگز نباید از کاغذ و مواد نامناسب دیگر برای پوشش بستر استفاده کنیم چرا که جوجه قرقاول در ایستادن روی سطوح صاف ، همواره دچار مشکل می‌شود. هر مادر مصنوعی برای حداقل 200 الی 250 جوجه در نظرگرفته می‌شود.
از آنجایی که معمولا دسترسی به تخم مرغهای نطفه‌داردر اواخر بهار و اوایل تابستان امکان پذیر است به منابع حرارتی چندانی برای تولید گرما در سالن احتیاج نمی‌باشد. معمولا برای اعمال برنامه‌های نوری در سالن ازلامپهای مادون قرمزاستفاده می‌شود. این لامپها باید حاوی پرتوهای نور قرمز رنگ باشد چرا که نور سفید باعث ایجاد مشکلات دگرخواری و کانیبالیسم در سالن پرورش می‌شود.
دانخوریهامعمولا بعد از هفته اول باید عموما در مکانهای از سالن تعبیه شوند که نورمادون قرمز مستقیما بر مواد خوراکی نتابد زیرا باعث تخریب ویتامینهای موجوددر جیره بخصوص ریبوفلاوین می‌شود. دمای مادر مصنوعی در هفته اول باید 100درجه فارنهایت باشد و 24 ساعت قبل از ورود جوجه‌های قرقاول به سالن بایددمای مناسب در داخل سالن تامین گردد. نظارت و بازرسی مستمر سالن بخصوص درروزهای اول و دوم ضروری می‌باشد و عملکرد لامپهای مادون قرمز سالن بایدبررسی شود.
بعد از هفته اول دمای سالن به تدریج 5 درجه کاهش می‌یابدتا اینکه نهایتا در 85 درجه فارنهایت باقی می‌ماند. بعد از گذراندن 4 هفتهپرورش از منابع حرارتی کمتری در سالن استفاده کرد ولی بهر حال توصیه می‌شود که در هر زمان برای پیشگیری از وقوع مسائلی مانند لرزیدن قرقاولها ودیگر مسائل پیش بینی شده، آماده راه اندازی سیستمهای حرارتی موجود در سالن بود. در دوره تخمگذاری قرقاولها دمای سالن در حدود 70 الی 80 درجه فارنهایت توصیه می‌شود.

احتیاجات آب :

آب از نیازمندیهای اصلی قرقاولهای جوان محسوب می‌شود. خنکی و تمیزی آب باید همواره رعایت شود. ابتدا می‌توان از سنگهای رنگین و سنگ مرمر در ظروف آب قرقاولها استفاده کرد تا از خیس شدن آنها در نتیجه ورود به داخل آبخوری جلوگیری کند. یک قرقاول در حال رشد به 2 الی 5 گالن آب نیاز دارد و 200قرقاول در حال رشد بعد از دو هفته اول روزانه به 5 گالن آب نیاز دارند.

اصول تغذیه:

يكي از موارد مهم در پرورش طيور مسئله تغذيه مي باشد. تغذيه طيور بخش مهمي از وظايف يك پرورش دهنده طيور را تشكيل مي دهد. تغذيه از دو جنبه بهداشتي و اقتصادي حائز اهميت است. از نظر بهداشتي پرنده هنگامي مي تواند به فعاليتهاي مرفولوژيكي خود به طور مناسب ادامه دهد كه تمام مواد غذايي مورد نیاز در اختيارش قرار گيرد. از نظر اقتصادي هم بايد توجه داشت كه 75 درصد از هزینه پرورش را هزينه هاي مربوط به خوراک تشكيل مي دهد. واحد تهيه خوراک كار تأمين و توليد انواع جيره هاي غذايي براي پرندگان در كليه مراحل رشد و نمو را از جوجه هاي يكروزه تا پرندگان گوشتي و مولدين به عهده دارد. در اين واحد، مواد اوليه مورد نياز به نسبتهاي كاملاً دقيق و مشخص با هم مخلوط و آسياب مي شوند.

قرقاول ها از ابتدای پرورش نياز به انرژي بالایی دارند لذا بهترين نتيجه با جيره آغازین[1] حاوی 28% پروتئين تا 4 هفته اول، 25% پروتئين از 4 تا 9 هفته و 22% پروتئين از 9 تا 16 هفته بدست مي آيد. جيره غذايي پرندگان پرورشي از ذرت، گندم، کنجاله سويا، پودرصدف، نمك، مکمل ويتامين ها و مواد معدني و غیره تشكيل مي شود.

دسترسي به خوراک براي جوجه هاي قرقاول از ضروريات پرورش مي باشد. جيره هاي غذايي پرندگان زينتي و يا بوقلمون در کارخانجات خوراک توليد مي شود كه قابل اطمينان و توصيه مي باشد. جيره آغازين بايد حاوي 28 الي 30 درصد پروتئين باشد كه براي برآورد احتياجات اين پرنده براي رشد سريع و پردرآوري ضروري مي باشد. جيره هایي كه به شكل كرامبل[2] ارائه مي شوند نتايج رضايت بخشي را موجب گرديده اند. اما بايد توجه داشت كه جوجه هاي قرقاول قادر به مصرف خوراك پلت شده تا سن سه هفتگي نيستند. جيره هاي غذايي قرقاول بايد حتما حاوي كوكسيدواستات باشد تا از ابتلا به كوكسيدیوز جلوگيري شود.

بر اساس تحقیقات محوطه سالن فنس گذاری شده اصلی بهتر است یونجه و شبدر کشت شود علاوه بر تداعی محیط طبیعی پرنده یکی از اصلی ترین خوراکهای این پرنده است و تاثیر به سزایی در سلامتی و رشد پرنده دارد. به طوری که در مزارعه های که در شمال کشور از این روش استفاده شده بود پرنده های شاداب تر دارای پر و بال زیبا تر و سلامتی بیشتری نسبت به پرنده هایی که در سالن نگهداری می شدند بودند .

یکی از سولهای متداول درباره قرقاول که اصولا کسانی که شروع به پرورش می کنند دارند قدرت تحمل پرنده در برابر نوسانات سرما و گرما محیط می باشد بر طبق تحقیقات که در شهرستان صحنه استان کرمانشاه انجام شد. قرقاولها در دمایی نزدیک به 12 درجه زیر صفر را به راحتی تحمل کرده و در نوسان گرمایی درجه بالا تا 45 درجه را تحمل میکنند اما واقعیت مسئله این است که قرقاول پرنده سرما است . و در تحقیقات منطقه صحنه دما هوا وقتی به 30 درجه می رسید (له له )زدن پرندها شروع می شود. و یکی از بهترین راهکارها در این زمینه که در تحقیقات این پرنده در روزهای گرم تابستان انجام شد بر روی سر قرقاولها آب به صورت بارانی قرار داده شد که تاثیر فوق العاده زیادی داشته و به پرورش دهنده های مناطق گرم این روش توصیه اکید می شود.

موضوع دوم این است دوره تخم گذاری پرنده در صحنه از 20 فروردین شروع می شود و تا شهریور ادامه دارد.در محیط رو باز دوره کاملا طبیعی می باشد.اما برای دوره های تخم گذاری در فصول دیگر در تحقیقات شمال کشور قرقاولهایی که در سالن نگهداری می شدند در ماههای پاییز و حتی زمستان تخم گذاری را قطع نکرده و دوره نوار تخم گذاری آنها فعال شده بود البته نکته جالب این است زمانهای که دمایی سالن بین 21 تا 28 درجه سانتیگراد به مدت 12 روز به بالا ثابت و از جیره های ویژه دوره تخم گذاری استفاده می شود.قرقاولها شروع به تخمگذاری میکردند .اما فقط 50% تخمها دارای نطفه بودند برعکس فصلهای بهار و تابستان که 95% تخمها نطفه دارند.

در نتیجه پژوهش انجام شده در مرکز صحنه در دو نوبت به قرقاولها غذا داده شد.یکی صبح زود و نوبت بسیار مهم غروب چون باید پرنده حتماشبها سیر باشد.پرندگانی که با این نوبتهای غذایی غذا دهی شدند از سلامت و مقاومت بیشتری برخوردار بودند. نکته دیگر غذا دهی که بسیار مهم است در دوره جوجگی پرنده مهم است درصد پروتئین در جیره جوجه قرقاول است درصد پروتئین باید کمتر از 25%نباشد. متاسفانه به قرقاولها غذایی معمولی مرغ می دهند که باعث رشد کم جوجه ها و تلفات در دوره پرورش می شود.نوع جیره بندی بسیار اهمیت دارد.برای پرورش قرقاول باید از 4 جیره بندی ویژه استفاده شود تا پرورش را به صرفه اقتصادی برساند

بیماریها:

بر اساس تحقیقات میدانی و نیمه میدانی انجام شده از هر 20 خانه در ایران 4 خانه از پرندگان و حیوانات نگهداری می کند .و در دنیا از هر 20 خانه 12 خانه به طوری که تجارت حیوانات خانگی به رشد 300% خود در داخل کشور به یکی از پر سود ترین تجارتها تبدیل شده است . سوال بسیاری از مردم این است . ما حیوانات را از کجا تهیه کنیم ؟؟؟ قاچاق تامین کننده این موضوع است.چون هیچ مرکز اصلی پرورش تولید و فروش وجود ندارد.یا به صورت محدود برای برخی گونه ها که آن هم بدون هیچ دانشی با انتقال بیماری های مختلف به واریانتهای دیگر و انسانی در حال تولید است. برای مثال:30% از اردکهای که از شمال کشور به غرب وارد شده بود برای نگهداری در مزارع برنج حامل ویروس نیوکاسل بودند. که تمام منطقه صحنه،گیلانغرب،هرسین، کرمانشاه ،را آلوده کرده و این بیماری را به اپیدمی منطقه تبدیل نمود. با این وصف که نیوکاسل در این مناطق در مقیاس بسیار کم در کبوتران و برخی از واحد های مرغ داری که جوجه ها از مناطق دیگر آورده بودند آلوده بود اما حال از هر 70 کنجشک 4 تا حامل ویروس نیوکاسل می باشد.و ازهر 35 کلاغ 2 تا و از هر 50 کبوتر وحشی 8 تا پس برای پرورش و تولید پرندگان زینتی و غیر زینتی از باید تجربه و دانش بالای برخوردار بود.در این مهم نه تجربه و نه دانش محض هرکدام به صورت جداگانه کاربردی نخواهد داشت و به تنهای شکست خواهند خورد باید هم از دانش بالای برخوردار بود هم از تجربه ای کافی.